Contact Us

Contact Us

PKF Cyprus

A member of PKF International. A global family of legally independent firms.

Φορολογικά κίνητρα για Ελληνες που κατοικούν στην Κύπρο

 

 

Κύπρος: Φυσικά πρόσωπα – μετεγκατάσταση και φορολογικός κάτοικος

Φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα  (π.χ. Έλληνες οι οποίοι έχουν σκοπό να μεταφέρουν τον τόπο διαμονής / «κατοικίας» τους στην Κύπρο)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Κύπρος είναι τώρα σε θέση να ενθαρρύνει ξένους ιδιώτες (συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες) να μεταφέρουν τον τόπο της φυσικής τους διαμονής / «κατοικίας» στην Κύπρο προσφέροντας τους ελκυστικά φορολογικά κίνητρα.

 

Φορολογικός κάτοικος Κύπρου

Φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου είναι άτομα τα οποία διαμένουν στην Κύπρο για μία ή περισσότερες περιόδους που υπερβαίνουν στο σύνολό τους τις 183 ημέρες στο φορολογικό έτος.

Η μια ημέρα εντός και εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας καθορίζεται ως εξής:

–  Μέρα αναχώρησης από τη Δημοκρατία λογίζεται ως ημέρα εκτός της Δημοκρατίας

–  Μέρα άφιξης στη Δημοκρατία λογίζεται ως ημέρα εντός της Δημοκρατίας

–  Άφιξη και αναχώρηση από τη Δημοκρατία την ίδια ημέρα λογίζεται ως μια ημέρα εντός της Δημοκρατίας

–  Αναχώρηση και επιστροφή στη Δημοκρατία την ίδια ημέρα λογίζεται ως μια ημέρα εκτός της Δημοκρατίας

 

Επιβολή φόρου

Οι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου φορολογούνται πάνω σε όλο το εισόδημα τους που κτάται ή προκύπτει από πηγές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Οι μη φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου φορολογούνται σε συγκεκριμένα εισοδήματα που κτώνται ή προκύπτουν από πηγές στην Κύπρο μόνο.

 

Ξένοι φόροι

Ξένοι φόροι που πληρώθηκαν μπορούν να πιστωθούν έναντι του Κυπριακού φόρου εισοδήματος που προκύπτει.

 

ΚΙΝΗΤΡΑ

1.  Μετεγκατάσταση στην Κύπρο – μεταφορά τόπου φυσικής διαμονής «κατοικίας» στην Κύπρο (Cyprus domicile) και οι διατάξεις “Nondomicile

Η εισαγωγή της μεταφοράς του τόπου φυσικής διαμονής / «κατοικίας» (domicile) στην Κύπρο έχει ως στόχο να απαλλάξει τους ξένους ιδιώτες (Περιλαμβανομένων και Έλληνων φυσικών προσώπων που έχουν σκοπό να καταστήσουν την Κύπρο ως τόπο φυσικής διαμονής τους), από προσωπικές φορολογίες (έκτακτη αμυντική εισφορά).

Ξένοι ιδιώτες που έχουν ως τόπο φυσικής διαμονής τους άλλες χώρες όπως π.χ. την Ελλάδα, αφού γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, θα μπορούν να δηλώσουν την Κύπρο ως την φορολογική τους έδρα και να λάβουν απαλλαγή από προσωπικές φορολογίες όπως προσωπικές φορολογίες στα ενοίκια (3% σε 75% επί του εισοδήματος ενοικίου), τόκους (30%) και μερισμάτων (17%), οι οποίες εφαρμόζονται σε Κύπριους. Η απαλλαγή αυτή θα ισχύει για 17 έτη από την ημερομηνία μεταφοράς του τόπου της φυσικής διαμονής «κατοικία» του ατόμου στην Κύπρο.

 

2.   Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες στην Κύπρο που ξεπερνά τα € 100.000 ετησίως απαλλάσσεται από τις προσωπικές φορολογίες που εφαρμόζονται στην Κύπρο κατά 50%

Α.  Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που ξεπερνά τα € 100.000 ετησίως, από οποιοδήποτε άτομο του οποίου η κατοικία ήταν εκτός Κύπρου πριν από την έναρξη της απασχόλησης του στην Κύπρο όπως η Ελλάδα, θα δίδεται απαλλαγή από τις προσωπικές φορολογίες που εφαρμόζονται στην Κύπρο κατά 50%. Η εξαίρεση ισχύει για τα πρώτα 10 έτη της απασχόλησης.  Λαμβάνοντας υπόψη τους προσωπικούς συντελεστές φορολογίας που ισχύουν στην Κύπρο σήμερα, η τελική φορολογία του ξένου ιδιώτη / Έλληνα υπολογίζεται στο 6,2%.

 

Επεξηγηματικό παράδειγμα 1 (Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες € 100.000 ετησίως)

Φορολογητέο εισόδημα

Φόρο

Φόρος

Συσσωρ

Από

Μέχρι

Συντ

Φόρος

%

0

19,500

0

0

0

19,501

28,000

20

1,700

1,700

28,001

36,300

25

2,075

3,775

36,301

50,000

30

4,110

6,185

Ο Έλληνας  ο οποίος λαμβάνει μισθωτές υπηρεσίες στην Κύπρο € 100.000 ετησίως θα φορολογείται με φόρο €6,185 ή 6.2%

 

Επεξηγηματικό παράδειγμα 2 (Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες € 150.000 ετησίως) 

Φορολογητέο εισόδημα

Φόρο

Φόρος

Συσσωρ

Από

Μέχρι

Συντ

Φόρος

%

0

19,500

0

0

0

19,501

28,000

20

1,700

1,700

28,001

36,300

25

2,075

3,775

36,301

60,000

30

7,110

10,885

60,001

75,000

35

5,250

16,135

Ο Έλληνας  ο οποίος λαμβάνει μισθωτές υπηρεσίες στην Κύπρο € 150.000 ετησίως θα φορολογείται με φόρο €16,135 ή 16.1%

 

Β.  Για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες από εργοδότηση στην Κύπρο ατόμου που δεν ήταν κάτοικος Κύπρου πριν την έναρξη εργοδότησης για τρία έτη από την 1 Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος στο οποίο άρχισε η εργοδότηση του στην Κύπρο δίνεται απαλλαγή 20% της αμοιβής μέχρι ανώτατο ποσό €8.550 ανά έτος

Για εργοδότηση που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2012 ή μετά, η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται για 5 έτη, αρχίζοντας από το έτος που ακολουθεί το έτος στο οποίο άρχισε η εργοδότηση με τελευταίο έτος διεκδίκησης το 2020.

Αυτή η απαλλαγή δεν μπορεί να παρέχεται πρόσθετα από την προ αναφερόμενη απαλλαγή σχετικά με το 50% της αμοιβής από εργοδότηση.

 

Γ.  Απαλλάσσεται πλήρως αμοιβή από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών εκτός Κύπρου για συνολική περίοδο πέραν των 90 ημερών σε εργοδότη που δεν είναι κάτοικος στην Κύπρο ή σε μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό εργοδότη που είναι κάτοικος Κύπρου

 

3.      ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Kέρδη από μόνιμη εγκατάσταση στo εξωτερικό απαλλάσσονται πλήρως, κάτω υπό oρισμέvες πρoϋπoθέσεις.

Κέρδος από διάθεση τίτλων απαλλάσσονται πλήρως – Τίτλοι σημαίνει μετοχές, χρεόγραφα, ομολογίες, ιδρυτικοί και άλλοι τίτλοι εταιρειών ή άλλων νομικών προσώπων, που έχουν κατά νόμο συσταθεί στην Κύπρο ή το εξωτερικό και δικαιώματα επ’ αυτών. Οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εγκυκλίους οι οποίες διευκρινίζουν τι περιλαμβάνεται στον όρο«Τίτλοι». Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εγκυκλίους ο όρος «Τίτλοι» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δικαιώματα προαίρεσης σε Τίτλους, ακάλυπτες θέσεις σε Τίτλους, προθεσμιακά συμβόλαια σε Τίτλους, συμβόλαια ανταλλαγής σε Τίτλους, αποδείξεις θεματοφύλακα σε Τίτλους (ADRS και GDRS), δικαιώματα απαίτησης σε σχέση με χρεόγραφα και ομολογίες (τα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνουν τα δικαιώματα πάνω σε τόκους των προϊόντων αυτών), συμμετοχές σε δείκτες αξιών μόνο στις περιπτώσεις που καταλήγουν σε Τίτλους, συμφωνίες επαναγοράς σε Τίτλους, μερίδια σε συλλογικά επενδυτικά σχέδια ανοικτού ή κλειστού τύπου. Επίσης οι εγύκκλιοι διευκρινίζουν συγκεκριμένες συμμετοχές σε κεφάλαια ξένων εταιρειών οι οποίες θεωρούνται ότι εμπίπτουν στον όρο «Τίτλοι».

 

Συντάξεις

Σύνταξη γήρατος του εξωτερικού φορολογείται με σταθερό συντελεστή 5% πέραν των €3.420.  Ο φορολογούμενος όμως, έχει την δυνατότητα να επιλέξει να φορολογηθεί με βάση τους κανονικούς φορολογικούς συντελεστές και κλίμακες όπως αναφέρονται πιο πάνω. Αυτή η επιλογή μπορεί να γίνεται ετησίως.

Η σύνταξη χηρείας φορολογείται με σταθερό συντελεστή 20% για ποσά πέραν των €19.500.

Ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει να φορολογηθεί με βάση τους κανονικούς φορολογικούς συντελεστές και κλίμακες όπως αναφέρονται πιο πάνω. Αυτή η επιλογή μπορεί να γίνεται ετησίως.

 

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ

Συνοψίζοντας, ξένος / Έλληνας ο οποίος μεταφέρει τον τόπο διαμονής του στην Κύπρο,

+ απαλλάσσεται από προσωπικές φορολογίες όταν λαμβάνει τόκους στην Κύπρο

+ απαλλάσσεται από προσωπικές φορολογίες όταν λαμβάνει μερίσματα στην Κύπρο

+ οταν λαμβάνει μισθωτές υπηρεσίες στην Κύπρο ύψους € 100.000 θα φορολογείται €6,185 ή 6.2%

+ επωφελείται από σωρεία άλλων απαλλαγών

 

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

+ να μεταφέρετε τον τόπο διαμονή σας στην Κύπρο αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές διαδικασίες

+ να κάνετε τις σχετικές δηλώσεις ώστε να φορολογείστε με τους συντελεστές και τις νομοθεσίες που ισχύουν στην Κύπρο

 

 Στοιχεία επικοινωνίας

 

Σημείωση: Το παρόν δημοσίευμα δεν αποτελεί φορολογική εργασία ούτε φορολογική συμβουλή ή προτροπή για να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις ή ενέργειες.  Παρακαλώ όπως, για φορολογικές συμβουλές απευθυνθείτε σε Επαγγελματία Σύμβουλο. 

Η PKF / ATCO Limited είναι μέλος της PKF International ένα δίκτυο ανεξάρτητων λογιστών και συμβούλων και δεν αποδέχεται καμία ευθύνη ή υποχρέωση για τις πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους οποιασδήποτε άλλης εταιρείας-μέλος του δικτύου.

(Δημοσίευση: Οκτώβριος 2016)