Contact Us

Contact Us

PKF Cyprus

A member of PKF International. A global family of legally independent firms.

Επιχειρηματικός σχεδιασμός και φορολογία στην Κύπρο

 

 

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ

Επιχειρηματικός σχεδιασμός και φορολογία μέσω κυπριακής Εταιρείας

Επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα από έλληνες επενδύτες

Σχέδιο

Η δημιουργία Κυπριακής Εταιρείας (Cyprus Holding Company) της οποίας οι μετοχές θα κατέχονται από τον πραγματικό ιδιοκτήτη.

Η Κυπριακή Εταιρεία θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση με τη μορφή του δανεισμού ή / και ίδια κεφάλαια από το Έλληνα μέτοχό της, προκειμένου να επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Εταιρείας η οποία με τη σειρά της θα είναι ο κάτοχος / ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδα.

ΔΟΜΗ

Φορολογικός σχεδιασμός μέσω Κυπριακής Εταιρείας Επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα από έλληνες επενδύτες

Φορολογικός σχεδιασμός μέσω Κυπριακής Εταιρείας
Επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα από έλληνες επενδύτες

Φορολογικές εκτιμήσεις:

Φορολόγηση των εσόδων από εκμίσθωση στην Ελλάδα

Τα έσοδα από εκμίσθωση θεωρούνται ως μέρος της συνήθους δραστηριότητας της Ελληνικής Εταιρείας.

Το εισόδημα από εκμίσθωση στην Ελληνική Εταιρεία θα υπόκεινται με ελληνικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή αφού αφαιρεθούν σχετικά έξοδα.

 

Παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα για τις πληρωμές μερισμάτων

Τα μερίσματα που καταβάλλονται από την Ελληνική Εταιρεία στην Κυπριακή Εταιρεία δεν θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα, νοουμένου η Κυπριακή Εταιρεία κατέχει τουλάχιστον το 10% για συνεχές χρονικό διάστημα 2 ετών – οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Φορολόγηση των εισοδημάτων από μερίσματα στη Κύπρο

Τα έσοδα από μερίσματα που λαμβάνει η Κυπριακή Εταιρεία από την Ελληνική Εταιρεία θα απαλλάσσονται από τη φορολογία στην Κύπρο.

 

Ειδικός φόρος επί των ακινήτων

Η Ελλάδα επιβάλλει ειδικό φόρο με συντελεστή 15%, με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου που κατέχεται από πρόσωπα μη μόνιμους κατοίκους.

Ο φόρος αυτός δεν θα εφαρμοστεί, ωστόσο, εάν η ταυτότητα του τελικού δικαιούχου (beneficial owner) αποκαλύπτεται στις Ελληνικές φορολογικές αρχές και το άτομο αποκτά Ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ΑΦΜ.

 

Φορολόγηση των κερδών από την πώληση των μετοχών που συνδέονται με ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα

Στην σύμβαση  Κύπρου-Ελλάδας  δεν υπάρχει πρόνοια αναφορικά με εταιρείες κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας “Property-Rich companies”.

Κέρδη από την πώληση των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας θα φορολογούνται στη χώρα κατοικίας του πωλητή (π.χ. Κύπρος) (σύμβαση  Κύπρου-Ελλάδας).

Σύμφωνα με το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, τα κέρδη που προέρχονται από τη διάθεση των μετοχών που συνδέονται με ακίνητα που βρίσκονται εκτός της Κύπρου απαλλάσσονται από το φόρο στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, η πώληση των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας από την Κυπριακή Εταιρεία απαλλάσσονται από τη φορολογία στην Κύπρο και την Ελλάδα.

 

Επαναπατρισμός των κερδών από την Κύπρο

Οι πληρωμές μερισμάτων που πραγματοποιούνται από την Κυπριακή Εταιρεία σε μη μόνιμους κατοίκους μετόχους της δεν υπόκεινται σε καμία παρακράτηση φόρου στην Κύπρο.

 

Διέξοδος – Exit route

Δεν υπάρχουν φόροι κατά την πώληση ή κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης της Κυπριακής Εταιρείας.

Δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου σχετικά με την κατανομή των εσόδων σε μη μόνιμους κατοίκους.

 

Επαναπατρισμός των κερδών από την Κύπρο προς Ελλάδα

Εφαρμόζεται  ο συντελεστής της αυτοτελής φορολόγησης στην Ελλάδα

 Στοιχεία επικοινωνίας

Για προσωπικές συμβουλές χωρίς χρέωση επικοινωνήστε στο:

+357 22 462727

Email: [email protected]

 

Σημείωση: Το παρόν δημοσίευμα δεν αποτελεί φορολογική εργασία ούτε φορολογική συμβουλή ή προτροπή για να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις ή ενέργειες.  Παρακαλώ όπως, για φορολογικές συμβουλές απευθυνθείτε σε Επαγγελματία Σύμβουλο. 

Η PKF / ATCO Limited είναι μέλος της PKF International ένα δίκτυο ανεξάρτητων λογιστών και συμβούλων και δεν αποδέχεται καμία ευθύνη ή υποχρέωση για τις πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους οποιασδήποτε άλλης εταιρείας-μέλος του δικτύου.