Contact Us

Contact Us

PKF Cyprus

A member of PKF International. A global family of legally independent firms.

Κυπριακές εταιρείες που ενδεχομένως να φορολογούνται και αλλού

 

 

Κυπριακές εταιρείες που ενδέχεται επίσης να φορολογούνται και αλλού

Εισαγωγή

Πολλοί ιδιώτες και εταιρικά σχήματα έχουν δημιουργήσει εταιρείες σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να ελαχιστοποιήσουν τους επιχειρηματικούς τους κινδύνους, για να δημιουργήσουν ευελιξία όταν μια συγκεκριμένη επιχείρηση / εταιρεία πρόκειται να πουληθεί, για προστασία περιουσιακών στοιχείων και για πολλούς άλλους συναφείς λόγους. Ωστόσο, πολλές φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο τις κατανοούν ως οχήματα φοροαποφυγής συνήθως επειδή στα αποτελέσματα τους καταγράφουν υψηλά εισοδήματα.

Άλλοι ιδιώτες και εταιρικά σχήματα δεν βασίζονται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, αλλά σε διάφορα επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου όπου συχνά οι διευθυντές των εταιρειών που ιδρύονται στα κέντρα αυτά είναι οι ίδιοι με τους ιδιοκτήτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διάφορες ξένες φορολογικές αρχές να βλέπουν τα εταιρικά σχήματα αυτά με καχυποψία. Επομένως, αν οι εταιρείες αυτές δεν δομηθούν σωστά ενδεχομένως να προκύψουν φόροι από δύο κράτη.

 

Πότε ενδεχομένως οι κυπριακές εταιρείες να φορολογούνται και αλλού;

Εάν η κυπριακή εταιρεία δεν θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος Κύπρου, αλλά αντ ‘αυτού φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας ή δικαιοδοσίας

Κυπριακή φορολογική κατοικία

Όσον αφορά τη φορολογία των κερδών μιας εταιρείας, ο τόπος φορολογικής κατοικίας μιας εταιρείας είναι υψίστης σημασίας. Η φορολογική κατοικία μιας κυπριακής εταιρείας καθορίζεται από την Κυπριακή νομοθεσία, την οδηγία για μητρικές / θυγατρικές εταιρείες που εφαρμόζεται εντός της Ευρώπης, τις οδηγίες για αποφυγή διπλής φορολόγησης μεταξύ της Κύπρου και των άλλων χωρών, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και ανάπτυξης – ΟΟΣΑ καθώς και από άλλους συναφής φορείς. Επομένως, είναι σημαντικό να αποδεικνύεται ότι μια κυπριακή εταιρεία είναι σε εταιρικό επίπεδο φορολογικός κάτοικος Κύπρου και δεν είναι φορολογικός κάτοικος σε άλλη χώρα – δικαιοδοσία. Οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο καθώς και οι πιο πάνω προαναφερθέντες φορείς θεωρούν ότι μια φορολογική κατοικία μπορεί να καθοριστεί από τον τόπο άσκησης της πραγματικής διοίκησης (Ο τόπος  πραγματικής διοίκησης εξετάζεται στην συνέχεια).

Υπάρχουν αρκετοί κανόνες ισομέρειας για τον προσδιορισμό της χώρας – δικαιοδοσίας στην οποία φορολογείται ένας φορολογούμενος. Στην πρότυπη φορολογική σύμβαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – ΟΟΣΑ για την φορολόγηση εισοδήματος και κεφαλαίου, οι κανόνες ισομέρειας έχουν αναθεωρηθεί ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι δικαιοδοσίες / χώρες θα συμφωνούν σχετικά με το ζήτημα.

Είναι συνεπώς σημαντικό να αποδεικνύεται ανά πάσα στιγμή ότι μια κυπριακή εταιρεία είναι φορολογικός κάτοικος Κύπρου, διαφορετικά η κυπριακή εταιρεία ενδέχεται να φορολογηθεί και σε άλλη χώρα – δικαιοδοσία.

 

Όταν οι κύριοι υπεύθυνοι διαχείρισης και λήψης αποφάσεων δεν συνεδριάζουν στην Κύπρο και συνεπώς δεν λαμβάνονται αποφάσεις στην Κύπρο

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λήψης αποφάσεων και ο τόπος  άσκησης της πραγματικής διοίκησης / αποτελεσματικής διαχείρισης στην Κύπρο

Οι κυπριακές εταιρείες πρέπει να αποδεικνύουν ότι η διαχείριση και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Κύπρο. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός στον νόμο περί φορολογίας εισοδήματος της Κύπρου ή σε άλλο Κυπριακό νόμο, όσον αφορά το τι αποτελεί τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης / αποτελεσματικής διαχείρισης, ο ορισμός της πρότυπης σύμβασης του ΟΟΣΑ σε σχέση με τον «τόπο αποτελεσματικής διαχείρισης / πραγματικής διοίκησης» είναι ο ορισμός που πιθανότατα θα ακολουθηθεί από τις κυπριακές φορολογικές αρχές. Οι κυπριακές φορολογικές αρχές κατανοούν ότι η αποτελεσματική διαχείριση / πραγματική διοίκηση και έλεγχος είναι εκεί όπου το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει και λαμβάνει αποφάσεις.

Γενικά και παγκοσμίως

Γενικά και παγκοσμίως ο τόπος πραγματικής διοίκησης/ αποτελεσματικής διαχείρισης είναι ο τόπος όπου ουσιαστικά εκτελούνται οι βασικές διαχειριστικές και εμπορικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή του έργου της οντότητας στο σύνολό της. Το βασικό στοιχείο στον έλεγχο και την διαχείριση μιας επιχείρησης είναι η λήψη αποφάσεων υψηλού επιπέδου οι οποίες καθορίζουν τις γενικές πολιτικές της εταιρείας και τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης των εργασιών της και του είδους των συναλλαγών που θα εισάγει. Διαφέρει από την καθημερινή συμπεριφορά και διαχείριση των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών της, η οποία δεν θεωρείται συνήθως ως πράξη διαχείρισης και ελέγχου. Ωστόσο, για τις μικρές επιχειρήσεις, η καθημερινή συμπεριφορά και η διαχείριση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης μπορεί να θεωρηθεί άσκηση διαχείρισης και ελέγχου.

Το είδος τον αποφάσεων που παίρνονται – Επενδυτική πολιτική, αγορά πώληση μετοχών, περιουσιακών στοιχείων, διορισμός υπαλλήλων

Η άσκηση της διοίκησης / διαχείρισης μιας εταιρείας μπορεί να συνεπάγεται με τον καθορισμό της επενδυτικής και επιχειρησιακής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και πώλησης μετοχών ή σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, τον διορισμό υπαλλήλων της εταιρείας, την επίβλεψη και τον έλεγχο των ατόμων που διορίζονται για την καθημερινή δραστηριότητα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κέρδη και της δήλωσης μερισμάτων. Τα θέματα της διοίκησης / διαχείρισης της εταιρείας, όπως η τήρηση μητρώου μεριδίων, οι λογαριασμοί, η καταβολή μερίσματος, δεν αποτελούν πράξεις διαχείρισης και ελέγχου.

Οι γνώσεις των διευθυντών

Οι γνώσεις των διευθυντών σχετικά με την επιχείρηση είναι επίσης σημαντικές. Η έλλειψη της επαρκούς γνώσης της επιχείρησης ώστε οι διευθυντές να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, υποδηλώνει ότι δεν είναι οι πραγματικοί φορείς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Υπαγόρευση διαχείρισης από άλλα άτομα

Εάν κάποιος άλλος υπαγορεύει ή ελέγχει πραγματικά τις αποφάσεις των διευθυντών, αυτός ο άλλος είναι αυτός που ασκεί διαχείριση και έλεγχο της εταιρείας. Επομένως, είναι σημαντικό οι δραστηριότητες της εταιρείας να μην κατευθύνονται από τους μετόχους της εταιρείας ή άλλα πρόσωπα δικαιούχους, αλλά να είναι οι διευθυντές που ενεργούν ανεξάρτητα προς το συμφέρον της εταιρείας.

Η διαχείριση και ο έλεγχος δεν καθορίζονται από το πού ζουν οι διευθυντές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η άσκηση της κεντρικής διοίκησης / διαχείρισης και ο έλεγχος μιας εταιρείας δεν καθορίζεται από το πού διαμένουν οι διευθυντές ή οι μέτοχοι. Αυτό που έχει σημασία είναι πού εκτελούνται πράγματι οι δραστηριότητες για τον έλεγχο και τη διεύθυνση / διαχείριση της εταιρείας.

Είναι επομένως σημαντικό, για να μην φορολογείται μια κυπριακή εταιρεία αλλού, αλλά να φορολογείται στην Κύπρο, οι βασικές αποφάσεις διαχείρισης θα πρέπει να λαμβάνονται στην Κύπρο από πραγματικούς και κατάλληλους φορείς λήψης αποφάσεων.

 

Όταν ο τόπος πραγαματικής διοίκησης / αποτελεσματικής διαχείρισης δεν βρίσκεται στην Κύπρο

Τόπος πραγματικής διοίκησης / αποτελεσματικής διαχείρισης

Μια επιχείρηση διαφαίνεται ότι ελέγχεται και κατευθύνεται εκεί όπου υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι είναι ψηλά στην ιεραρχία και οι οποίοι διαφαίνεται ότι συμβάλουν ουσιαστικά και πραγματικά στην διαχείριση. Δεν είναι απλώς εκεί που είναι καταγεγραμμένα και επισημοποιημένα τα έγγραφα της εταιρείας, ή όταν το καταστατικό της εταιρείας απαιτεί να ελέγχεται και να κατευθύνεται από συγκεκριμένο τόπο. Αυτός ο τόπος δεν είναι απαραίτητο να είναι ο τόπος όπου ζουν αυτοί που ελέγχουν και κατευθύνουν μια εταιρεία.

Πολλαπλοί χώροι πραγματικής διοίκησης / αποτελεσματικής διαχείρισης

Ο έλεγχος και η διαχείριση μιας εταιρείας μπορεί να αναληφθεί από εκείνους που ελέγχουν μια εταιρεία σε πολλαπλά σημεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πραγματική διοίκηση / αποτελεσματική διαχείριση μια εταιρείας δεν μπορεί να γίνεται σε περισσότερες από μία θέσεις. Για το σκοπό της εξέτασης διαχείρισης και ελέγχου, η διαχείριση και ο έλεγχος μιας εταιρείας θα ασκείται μόνο αλλού ή εκτός του τόπου της κεντρικής διοίκησης και ελέγχου, εάν ασκείται σε αυτόν τον τόπο σε σημαντικό βαθμό ώστε να αποδεικνύεται ότι διεξάγεται πραγματικά έλεγχος και διαχείριση σε αυτόν τον τόπο.

Η πραγματική διοίκηση / διαχείριση και ο έλεγχος δεν καθορίζονται από το πού ζουν οι διευθυντές

Αξίζει να τονιστεί και πάλιν ότι η άσκηση της κεντρικής διαχείρισης και ελέγχου της εταιρείας δεν καθορίζεται από το πού κατοικούν ή ζουν οι διευθυντές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το σημείο όπου πραγματικά εκτελούν οι διευθυντές τις δραστηριότητες για τον έλεγχο και την διαχείριση της εταιρείας.

Είναι επομένως σημαντικό, για να μη φορολογηθεί μια εταιρεία της Κύπρου αλλού αλλά να φορολογηθεί μόνο στην Κύπρο, η Κυπριακή Εταιρεία πρέπει να αποδεικνύει ότι ελέγχεται και κατευθύνεται στην Κύπρο.

 

Καταληκτικά

Καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος γίνεται όλο και πιο διαφανής, τα εταιρικά σχήματα θα πρέπει να εξετάσουν τις εταιρικές δομές τους, με βάση τα γεγονότα και τις περιστάσεις κάθε εταιρικού σχήματος και σε συνάρτηση με τους ισχύοντες φορολογικούς κανόνες κάθε εμπλεκόμενης χώρας. Έχοντας μελετήσει όλες τις σχετικές απαιτήσεις και πραγματοποιώντας σχετική εργασία, οι κίνδυνοι ενδέχεται να μετριαστούν σε μεγάλο βαθμό. Με τις πληροφορίες και τα συμπεράσματα που θα έχουν διεξαχθεί, τα εταιρικά σχήματα θα μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στα εταιρικά τους σχήματα, να εξασφαλίσουν πιθανές φορολογικές γνωματεύσεις ή να ετοιμάσουν φακέλους τεκμηρίωσης για πιθανή μελλοντική υπεράσπιση. Κανένας εταιρικός όμιλος ή εταιρικό σχήμα δεν μπορεί να αποφύγει τις φορολογικές εκθέσεις, αλλά το να γνωρίζει τους κινδύνους και ενεργά να τους διαχειρίζεται θα είναι σε θέση να κερδίσει το μισό της μάχης.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected]

 

Απαλλαγή Ευθύνης

Το παρόν έντυπο δεν αποτελεί φορολογική συμβουλή ή προτροπή για να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις ή ενέργειες. Για φορολογικές συμβουλές παρακαλούμε απευθυνθείτε σε Επαγγελματία Φορολογικό Σύμβουλο.

Η PKF / ATCO Limited είναι μέλος της PKF International ένα δίκτυο ανεξάρτητων λογιστών και συμβούλων και δεν αποδέχεται καμία ευθύνη ή υποχρέωση για τις πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους οποιασδήποτε άλλης εταιρείας-μέλος του δικτύου