Contact Us

Contact Us

PKF Cyprus

A member of PKF International. A global family of legally independent firms.

Μεταφορά Ελληνικής Εταιρείας στην Κύπρο

 

Μεταφορά έδρας Ελληνικής Εταιρείας (Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.)) στην Κύπρο

Γενικά

Η Κυπριακή νομοθεσία η οποία επιτρέπει την μεταφορά έδρας εταιρειών από ξένες χώρες όπως η Ελλάδα στην Κύπρό, έχει καταστήσει την Κύπρο ως χώρα αναδιοργανώσεων και επιχειρηματικού σχεδιασμού.

Η μεταφορά έδρας Ελληνικής Εταιρείας στην Κύπρο σημαίνει η εξ ολοκλήρου μεταφορά της Ελληνικής Εταιρείας (Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.)) από την Ελλάδα στην Κύπρο χωρίς την οποιαδήποτε διακοπή δραστηριοτήτων η συμβάσεων, συμφωνιών, συμβολαίων κλπ και η συνέχιση της λειτουργίας της ως Κυπριακή Εταιρεία.

Η μεταφορά έδρας εταιρείας στην Κύπρο, εφαρμόζεται, αν η ξένη εταιρεία είναι εγγεγραμμένη σε χώρα η οποία επιτρέπει την μεταφορά έδρας και αν η ξένη εταιρεία προνοεί την μεταφορά έδρας στο Ιδρυτικό και Καταστατικό της. Η Ελληνική Δημοκρατία επιτρέπει την μεταφορά έδρας σε άλλη χώρα όπως η Κύπρος.

Πλεονεκτήματα

Πλεονεκτήματα μεταφοράς έδρας Ελληνικής Εταιρείας στην Κύπρο και η λειτουργία της ως Κυπριακή Εταιρεία:

  1. Δραστηριοποιείται σε φορολογικό καθεστώς  με εταιρική φορολογία 12,5% και με πολλές άλλες φορολογικές απαλλαγές, όπως φορολογικές απαλλαγές σε μερίσματα κλπ.
  2. Δραστηριοποιείται ή συνεχίζει να δραστηριοποιείται και να συγχωνεύεται με άλλες εταιρείες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία της ΕΕ 2005/56 / ΕΚ για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις)
  3. Δίδεται η ευκαιρία στην Ελληνική Εταιρεία να μεταφέρει τις υφισταμένες δραστηριότητες της χωρίς την οποιαδήποτε διακοπή δραστηριοτήτων η συμβάσεων, συμφωνιών, συμβολαίων κλπ.

Αναφορικά με την Κύπρο, το μόνο διοικητικό όργανο υπεύθυνο για την εφαρμογή της μεταφοράς έδρας είναι ο Έφορος Εταιρειών Κύπρου μέσα από μια διαδικασία που συνοδεύεται από διάφορα έγγραφα της Ελληνικής Εταιρείας, όπως εταιρικά έγγραφα, διάφορα ψηφίσματα, πιστοποιητικά κλπ. Επίσης, αν η εταιρεία λειτουργεί κάτω από το καθεστώς ειδικής άδειας στην Ελλάδα, αυτή θα πρέπει επίσης να συνάδει με την Κυπριακή Νομοθεσία.

Διαδικασία και έγγραφα που χρειάζονται

Η διαδικασία μεταφοράς έδρας Ελληνικής εταιρείας στην Κύπρο και η λειτουργία της ως Κυπριακή Εταιρεία γίνεται με την αίτηση για έκδοση προσωρινού πιστοποιητικού συνέχειας και στην συνέχεια με την αίτηση για έκδοση μόνιμου πιστοποιητικού συνέχειας. Αναλυτικά:

Α. Αίτηση για έκδοση προσωρινού πιστοποιητικού συνέχειας:

+   Έλεγχος των καταστατικών εγγράφων της Ελληνικής εταιρείας δηλαδή αν προνοούν την μεταφορά έδρας σε άλλη χώρα. Σε περίπτωση που τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει τότε τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

+   Ψήφισμα ή αντίστοιχο έγγραφο της Ελληνικής εταιρείας που να την εξουσιοδοτεί να εγγραφεί ως συνεχίζουσα στη Κύπρο. Το ψήφισμα ή το αντίστοιχο έγγραφο πρέπει όσο αυτό είναι πρακτικά δυνατό, να έχει ληφθεί από τέτοιο όργανο της Ελληνικής εταιρείας και με τέτοια πλειοψηφία δυνάμει των νόμων της Ελλάδας για σύσταση Ελληνικής εταιρείας και σύμφωνα με το συστατικό της έγγραφο.

+   Αίτηση Ελληνικής εταιρείας για συνέχιση της στην Κύπρο ως Κυπριακή Εταιρεία.

+   Έγγραφα που επισυνάπτονται με την αίτηση:

    1. Αντίγραφο του αναθεωρημένου συστατικού εγγράφου της Ελληνικής εταιρείας (βλέπε 1 πιο πάνω).
    2. Πιστοποιητικό καλής υπόστασης ή άλλο έγγραφο από την αρμόδια αρχή της Ελλάδος.
    3. Ένορκη δήλωση από σύμβουλο της Ελληνικής εταιρείας αρμόδια εξουσιοδοτημένο από το διοικητικό συμβούλιο ή ανάλογο όργανο διοίκησης της ή από πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί η διοίκηση ή εκπροσώπηση της Ελληνικής εταιρείας, που να επιβεβαιώνει:(αν θα διοριστούμε εμείς χρειάζεται απόφαση διοικητικού συμβουλίου και ειδικό πληρεξούσιο)
    4. Το όνομα της Ελληνικής εταιρείας και το όνομα με το οποίο αυτή θα συνεχιστεί, το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.
    5. Ότι η εταιρεία έχει συσταθεί κάτω από την αρμόδια αρχή της Ελλάδος.
    6. Την ημερομηνία σύστασης της Ελληνικής εταιρείας.
    7. Το ψήφισμα ή αντίστοιχο έγγραφο με το οποίο η Ελληνική εταιρεία αποφασίστηκε να συσταθεί ως συνεχίζουσα στη Κύπρο με βάση το σημείο 2 πιο πάνω.
    8. ¨Ότι η Ελληνική εταιρεία έδωσε επίσημη ειδοποίηση στην αρμόδια αρχή στην Ελλάδα για την απόφασή της να εγγραφεί ως συνεχίζουσα στη Κύπρο:
    9. Η ένορκη δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη παροχής τέτοιας επίσημης ειδοποίησης ότι δεν άρχισαν διαδικασίες διοικητικής ή ποινικής φύσεως εναντίον της Ελληνικής εταιρείας για παράβαση των νόμων της χώρας ή της δικαιοδοσίας στην οποία έχει συσταθεί.

+   Ένορκη δήλωση από το σύμβουλο της Ελληνικής εταιρείας αρμόδια εξουσιοδοτημένο από το διοικητικό συμβούλιο ή ανάλογο όργανο διοίκησής της ή από πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί η διοίκηση ή η εκπροσώπηση της Ελληνικής εταιρείας, που να επιβεβαιώνει τη φερεγγυότητα της Ελληνικής εταιρείας και με την οποία οι υπογράφοντες να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν οποιεσδήποτε περιστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά κατά ουσιαστικό τρόπο, την κατάσταση φερεγγυότητας της εταιρείας μέσα σε περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

+   Επίσημο πιστοποιητικό που φαίνονται οι Σύμβουλοι της Ελληνικής εταιρείας (πλήρως πιστοποιημένο και apostil).

+   Επίσημο πιστοποιητικό που αναγράφονται τα μέλη/ μέτοχοι της Ελληνικής εταιρείας (πλήρως πιστοποιημένο και apostil).

+   Άλλα έγγραφα που πιθανόν να ζητήσει ο Έφορος Εταιρειών Κύπρου ανάλογα με την περίπτωση για να ικανοποιηθεί ότι:

    1. τέτοια αίτηση επιτρέπεται από τους νόμους της Ελλάδος και,
    2. η συγκατάθεση έχει ληφθεί από τέτοιο αριθμό ή αναλογία των μετόχων, των εργαζομένων, των κατόχων ομολόγων ή/ και των πιστωτών της Ελληνικής εταιρείας όπως απαιτείται από τους νόμους της Ελλάδος.

+   Επίσημη συγκατάθεση από αρμόδια αρχή στην εγγραφή της εταιρείας ως συνεχίζουσας στη Κυπριακή Δημοκρατία (όπου ισχύει).

Β. Αίτηση για έκδοση μόνιμου πιστοποιητικού συνέχειας:

Σε περίοδο έξι μηνών από την έκδοση του προσωρινού πιστοποιητικού συνέχειας, πρέπει να κατατεθεί η δήλωση Ελληνικής εταιρείας στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου μαζί με τα ακόλουθα επισυναπτόμενα έγγραφα:

+   Πιστοποιητικό ή άλλο έγγραφο από την αρμόδια αρχή στην Ελλάδα, ότι έχει παύσει να είναι εγγεγραμμένη στην Ελλάδα.

+   Οποιοδήποτε έγγραφο που αποδεικνύει ότι η εν λόγω εταιρεία έχει παύσει να είναι εγγεγραμμένη στην Ελλάδα.

+   Προσωρινό Πιστοποιητικό Συνέχειας.

Χρονοδιάγραμμα

+    Όταν όλα τα σχετικά έγγραφα υποβληθούν στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου όπως στην παράγραφο Α πιο πάνω, ο Έφορος εκδίδει πιστοποιητικό προσωρινής συνέχειας και η εταιρεία θεωρείται Κυπριακή Εταιρεία (νομικό πρόσωπο για τους σκοπούς της Κυπριακής Νομοθεσίας).

+   Εντός έξι μηνών από την ημερομηνία αυτή η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει προς τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου απόδειξη ότι έχει «διαγραφεί» από τα μητρώα της Ελλάδος.

+   Στη συνέχεια στην Εταιρεία η οποία θεωρείται πλέον Κυπριακή Εταιρεία εκδίδεται μόνιμο πιστοποιητικό συνέχειας.

Σημείωση: Εάν η εταιρεία δεν προσκομίσει απόδειξη ότι έχει «διαγραφεί» από τα μητρώα της Ελλάδος εντός έξι μηνών από την έκδοση του πιστοποιητικού προσωρινής συνέχειας, τότε ο Έφορος Εταιρειών Κύπρου δύναται:

+   Να διαγράψει το όνομα της εταιρείας ως Κυπριακής από το μητρώο το Εφόρου Εταιρειών Κύπρου και να ενημερώσει τις αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η Εταιρεία δεν είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο ή,

+   Αν υπάρχει εύλογη αιτία για την καθυστέρηση υποβολής απόδειξης της διαγραφής, ο Έφορος δύναται να παρατείνει την προθεσμία για ακόμη τρεις μήνες η οποία είναι τελεσίδικη.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ +357 22 462727

Email: [email protected]

 

Αυτή η δημοσίευση είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως επαγγελματική συμβουλή.

PKF / ATCO Limited είναι μια εταιρεία μέλος του δικτύου PKF International Limited δικτύου νομικά ανεξάρτητων συμβουλευτικών οίκων και δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση για τις πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους οποιουδήποτε άλλου συμβουλευτικού οίκου ή οίκων.