Contact Us

Contact Us

PKF Cyprus

A member of PKF International. A global family of legally independent firms.

Φορολόγηση συμβούλων και μετόχων κατά τη λήψη δανείων ή αποσύρσεων από κυπριακές εταιρείες

Σύμφωνα με τον Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου της Κύπρου, φυσικό πρόσωπο που διαμένει στην Κύπρο, είναι διευθυντής ή μέτοχος κυπριακής εταιρείας (συμπεριλαμβανομένου του συζύγου του διευθυντού ή του μετόχου και των συγγενών του μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας), και λαμβάνει δάνειο ή αποσύρσεις, θεωρείται ότι έχει λογιζόμενο (νοητό) όφελος το οποίο υπολογίζεται σε μηνιαία βάση επί του αντίστοιχου υπολοίπου με επιτόκιο 9% ετησίως. Το όφελος προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου. Αν το όφελος που προκύπτει είναι κάτω από € 19.500 και το φυσικό πρόσωπο δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος τότε δεν υπάρχει φορολογική υποχρέωση. Εάν το όφελος μαζί με οποιαδήποτε άλλη πηγή εισοδήματος υπερβαίνει τα € 19.500, η υπέρβαση φορολογείται με βάσει τις κλίμακες φορολόγησης ενός φυσικού προσώπου στην Κύπρο (Για τις κλίμακες βλέπε σύνδεσμο https://pkf-cyprus-nicosia.com.cy/cyprus-income-tax/) και η εταιρεία υποχρεούται να υπολογίζει και να καταβάλλει τον φόρο για λογαριασμό του φυσικού προσώπου.

Η πρακτική που ακολουθούσε το τμήμα φορολογίας της Κύπρου για ένα φυσικό πρόσωπο μη κάτοικο Κύπρου ήταν ότι το όφελος μειωνόταν ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που διέμενε εκτός Κύπρου. Από τις 14 Νοεμβρίου 2017, το τμήμα φορολογίας της Κύπρου διευκρίνισε ότι το όφελος θα υπολογίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών που διαμένει εκτός Κύπρου.

Η PKF Λευκωσίας Κύπρου παρακολουθεί στενά τις νέες φορολογικές εξελίξεις και ενημερώνει τους πελάτες της αναλόγως

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο + 357 22 462727
Email: [email protected]

Δεκέμβριος 2017

Το παρόν έντυπο δεν αποτελεί φορολογική συμβουλή ή προτροπή για να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις ή ενέργειες. Για φορολογικές συμβουλές παρακαλούμε απευθυνθείτε σε Επαγγελματία Φορολογικό Σύμβουλο.

Η PKF / ATCO Limited είναι μέλος της PKF International ένα δίκτυο ανεξάρτητων λογιστών και συμβούλων και δεν αποδέχεται καμία ευθύνη ή υποχρέωση για τις πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους οποιασδήποτε άλλης εταιρείας-μέλος του δικτύου