Contact Us

Contact Us

PKF Cyprus

A member of PKF International. A global family of legally independent firms.

Φορολογικός σχεδιασμός – Κυπριακή Εταιρεία

 

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ

Φορολογικός σχεδιασμός μέσω Κυπριακής Εταιρείας

Επενδύσεις σε ελληνική εταιρεία από έλληνες επενδύτες

Σχέδιο

Η δημιουργία Κυπριακής Εταιρείας– Holding της οποίας οι μετοχές θα κατέχονται από Ελληνα ιδιοκτήτη, και η οποία θα κατέχει μετοχές σε ελληνική εταιρεία

Η Κυπριακή Εταιρεία θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση με τη μορφή του δανεισμού ή / και ίδια κεφάλαια από το Έλληνα μέτοχό της, προκειμένου να επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Εταιρείας.

 

Φορολογικές εκτιμήσεις:

Φορολόγηση των εσόδων στην Ελλάδα

Τα έσοδα  από σύνηθες εμπορικές δραστηριότητες στην Ελλάδα θα φορολογούνται κάτω από τους εταιρικούς συντελεστές φορολογίας που ορίζει κατά καιρούς η Ελλάδα

Παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα για τις πληρωμές μερισμάτων

Τα μερίσματα που καταβάλλονται από την Ελληνική Εταιρεία στην Κυπριακή Εταιρείαθα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα, με τους ακόλουθους συντελεστές:

  • Μηδενική παρακράτηση φόρου (ελάχιστη συμμετοχή 10% για συνεχές χρονικό διάστημα 2 ετών) και ανά οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • 10% παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την Ελληνική φορολογική νομοθεσία (Κύπρος-Ελλάδα DTT 25%)

Φορολόγηση των εισοδημάτων από μερίσματα στη Κύπρο

Τα έσοδα από μερίσματα που λαμβάνει η Κυπριακή Εταιρεία από την Ελληνική Εταιρεία θα απαλλάσσονται από τη φορολογία στην Κύπρο.

Φορολόγηση των κερδών από την πώληση των μετοχών ελληνικής εταιρείας

Για εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα, στην σύμβαση  Κύπρου-Ελλάδας  δεν υπάρχει πρόνοια αναφορικά με εταιρείες κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας “Property-Rich companies”.

Κέρδη από την πώληση των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας θα φορολογούνται στη χώρα κατοικίας του πωλητή (π.χ. Κύπρος) (σύμβαση  Κύπρου-Ελλάδας).

Σύμφωνα με το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, τα κέρδη που προέρχονται από τη διάθεση των μετοχών ελληνικής εταιρείας απαλλάσσονται από οποιουσδήποτε φόρους στην Κύπρο.

Καταληκτικά, η πώληση των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας από την Κυπριακή Εταιρεία απαλλάσσονται από τη φορολογία στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Επαναπατρισμός των κερδών από την Κύπρο

Οι πληρωμές μερισμάτων που πραγματοποιούνται από την Κυπριακή Εταιρεία σε μη μόνιμους κατοίκους μετόχους της δεν υπόκεινται σε καμία παρακράτηση φόρου στην Κύπρο.

Διέξοδος – Exit route

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν φόροι κατά την πώληση ή κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης της Κυπριακής Εταιρείας.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου σχετικά με την κατανομή των εσόδων σε μη μόνιμους κατοίκους.

Επαναπατρισμός των κερδών από την Κύπρο προς Ελλάδα

Εφαρμόζεται ο συντελεστής αυτοτελής φορολόγησης στην Ελλάδα

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Για προσωπικές συμβουλές χωρίς χρέωση επικοινωνήστε μαζί μας στο:

Email: [email protected]

 

Αυτή η δημοσίευση είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως επαγγελματική συμβουλή.

PKF / ATCO Limited είναι μια εταιρεία μέλος του δικτύου PKF International Limited δικτύου νομικά ανεξάρτητων συμβουλευτικών οίκων και δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση για τις πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους οποιουδήποτε άλλου συμβουλευτικού οίκου ή οίκων.